Sposób na krzywą ścianę

Frisska
Felietonista

Sposób na krzywą ścianę

Post autor: Frisska » niedziela 20 lip 2025, 18:07

Hej,

Nie wiem, czy taki problem już się pojawił i został uwzględniony w poradnikach, jakby co, przepraszam za dubla. Od jakiegoś czasu walczę o możliwość zrobienia WKLĘSŁEJ ściany z krzywizną, w ten sposób:

Screen z placu budowy:
Problem z chatą.jpg
Zasadniczo ten typ ścian, wypukłością do środka, gra uznaje za błędny i cały czas wyświetla komunikat pt. „Nieprawidłowy pokój owalny”. Na parterze się udało, bo tam podporą jest całkiem płaskie patio. Na piętrze mogę skasować ściany boczne pokoju owalnego, który doklejam do reszty bryły, ale już nie podłogę — wówczas krzywizna znika. Sęk w tym, że ja właśnie podłogi nie chcę. W poprzednich budowlach nie miałam chyba tego problemu, bo, o ile pamiętam, Circles & Triangles też składał się z podobnych pokoi. Kurczę, nie wiem, co zrobić, od biedy może postawię tam balkon, pasujący kształtem do parteru, ale wtedy całość straci na zgrabności. Jakieś pomysły, jak to obejść? Czy w ogóle się nie da? @SimDels, Ty jesteś specem od brył, masz jakąś radę? :a_hatecomp:

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » niedziela 20 lip 2025, 18:34

@Frisska spróbój na chwilę zrobić pokój tam gdzie masz podłogę na zewnątrz czyli otocz ścianami, wyburz wtedy podogę (i nowopoestały sufit) a potem ostrożnie ściany. Nie rozwiąze to ewentualnych problemów z wnetrzem ale na zewnątrz powinno wyglądac dobrze
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » niedziela 20 lip 2025, 23:03

Właśnie tak próbowałam i nic; czy najpierw usunę podłogę, potem ściany, czy na odwrót. Też kojarzę, że w normalnym trybie tak to powinno działać. Kurczę, to spora willa, szkoda byłoby się zniechęcić, bo dużo już zrobiłam, więc pewnie pomęczę się jeszcze. Ewentualnie, no trudno, zrobię tam zwykłą ukośną ścianę, udającą krzywiznę. :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „The Sims 4 - budowanie”