Aktualizacja z dnia 21 lipca 2026 r.

Informacje o najnowszych aktualizacjach gry The Sims 4
Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: KirrkaNa

Aktualizacja z dnia 21 lipca 2026 r.

Post autor: Kirka » środa 22 lip 2026, 18:43

Najnowsza aktualizacja z 21 lipca br. wniosła trochę nowości dot. m.in. automatycznego zapisywania gry, sześciu nowych startowych Simów z nowymi akcesoriami i ...
mnie dodatkowo dołożyła wirusa Trojana :cat_ooo:

Gdy aktualizacja dobiegała końca program antywirusowy zaczął wręcz krzyczeć, że wykryto poważne zagrożenie - Trojana, którego poddano kwarantannie. Z kolei, gdy włączyłam grę pojawił się napis, że niektóre pliki są uszkodzone i konieczna jest naprawa. No więc włączyłam tę opcję. Naprawa doszła do 75% i wróciła do zera, bo coś poszło nie tak. I tak chyba ze trzy razy. Za każdym razem program antywirusowy informował o wykryciu nowego zagrożenia. Przeskanowałam więc cały komputer i każdą inną grę z osobna. Wszystko było w porządku. Tylko przy The Sims 4 znowu ostrzeżenie (nadmieniam, że nie mam żadnych modów ani CC). Zła, a jednocześnie wystraszona po prostu odinstalowałam The Sims 4.
Czy też to Wam się przydarzyło? Czy może to atak na EA w związku ze sprzedażą firmy?
I co ja mam teraz zrobić? Chyba poczekam, tylko nie wiem na co :)
Jednocześnie ostrzeżenie - jeżeli nie aktualizowaliście gry to wstrzymajcie się z tym trochę, być może unikniecie takich "atrakcji".

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » środa 22 lip 2026, 22:11

Nie jestem znawcą ale antywirusy czasami potrafią nadgorliwie traktować bezpieczne pliki albo blokować zaufane aplikacje. Być może masz w tej aplikacji antywirusowej jakis podgląd i w ustawieniach możesz zaznaczyć jaka aplikacja ma być zaufana.
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kirka » czwartek 23 lip 2026, 15:58

@SimDels dziękuję za chęć pomocy. To jednak nie jest nadgorliwość antywirusa. Przeszukałam internet, a konkretnie opinie o tej ostatniej aktualizacji. Znalazłam kilka komentarzy, w których ludzie skarżą się, że po aktualizacji gra się nie uruchamia lub jest potrzeba jej naprawy, ale naprawa nie następuje.
Dzisiaj natomiast przeczytałam taki wpis "Dostałem ostrzeżenie o trojanie w moim programie antywirusowym. Program uruchamiający The Sims 4 jest poddany kwarantannie. Nie aktualizuje się, nie naprawia ani nie uruchamia. Poziom zagrożenia to „poważny”. Zamiast tego grałem w The Sims: Średniowiecze i Paralives. Pozostanie w kwarantannie, dopóki nie zostanie ogłoszone, że jest bezpieczny. Gram w wersję podstawową. Jestem niesamowicie zirytowany i wściekły. EA podobno jest bezpieczne. Szkodliwe oprogramowanie w aktualizacji, czy oni naprawdę?!"
Czyli dokładnie tak jak w moim przypadku!
Nie wiem od czego to zależy, że jednym graczom po aktualizacji gra działa w miarę sprawnie, a innym szwankuje.
W dodatku The Sims 4 zainstalowałam kilka dni temu, po zmianie systemu w moim komputerze z Windows 10 na 11. No i proszę, a teraz już musiałam odinstalować. Po prostu poczekam i już.

Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kirka » czwartek 23 lip 2026, 19:10

No i dobrze, że poczekałam, tylko niepotrzebnie pospieszyłam się z odinstalowaniem TS4.
EA właśnie dzisiaj wydała nową aktualizację The Sims 4 przeznaczoną wyłącznie dla użytkowników komputerów z systemem Windows, odpowiadając na doniesienia, że ​​gra zawiera wirusa trojańskiego .
Według oficjalnej informacji EA - "Ten problem został już rozwiązany i jeśli nie pobrałeś aktualizacji dwa dni temu, powinieneś spodziewać się tylko jednej aktualizacji, która rozwiąże wszystkie problemy. Jeśli zaktualizowałeś już system po 21 lipca, ta aktualizacja przeznaczona wyłącznie dla systemu Windows rozwiąże wszystkie problemy z uruchamianiem.
Biorąc pod uwagę, że jest to poprawka na wypadek problemów z premierą, nie należy spodziewać się, że zmiany te wpłyną na jakiekolwiek mody lub aktualizacje, gdyż wersja gry pozostanie taka sama, jak ta z aktualizacji z 21 lipca ".

O całym tym zamieszaniu z aktualizacją można przeczytać na Sims Community:

https://simscommunity.info/2026/07/23/t ... -warnings/
https://simscommunity.info/2026/07/23/s ... e-july-23/

Uff, odetchnęłam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualizacje gry”