Zostań Architektem 5 - Domy mieszkalne Kropinga

Dla własnej satysfakcji!
Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Zostań Architektem 5 - Domy mieszkalne Kropinga

Post autor: SimDels » piątek 19 gru 2025, 19:21

Na wstępie, tradycyjnie już spis dotychczasowych wyzwań w ramach cyklu "Zostań Architektem";

#simtopiabuild1 "Zostan architektem 1" viewtopic.php?f=43&t=4164 (zamknięte)
#simtopiabuild2 "Zostań Architektem 2" viewtopic.php?f=43&t=4633 (zamknięte)
#simtopiabuild3 "Zostan Architektem 3" viewtopic.php?f=43&t=5017 (zamknięte)
#simtopiabuild4 "Zostań Architektem 4" viewtopic.php?f=43&t=6372 (Głosujemy!)
#simtopiabuild5 "Zostań Architekten 5" https://simtopia.pl/viewtopic.php?f=43&t=6691 (Otwarte-czekamy na zgłoszenia)

W chwili kiedy to piszę, trwa głosowanie ostatniej czwartejk edycji więc zapraszam do poznania kapitalnych projektów śródmiejskiego punktu życia z pomieszczeniem dla radnych i wieloma innymi rzeczami z edycji czwartej a my orzechodzimy już do edycji piątej i ostatniej w tym cyklu jeśli chodzi o wspólne pomysły na jedną parcelę. Innymi słowy, kolejne edycje będą trochę inną zabawą ale na razie przechodzimy do wyzwania nr5 :12-smiling-face-sunglasses: Jakie zadanie czeka nas tym razem?

Krótka historia zabudowy przy ulicy Kropinga;

Na ulicy Kropinga, zachowały się dwie kamienice ,jednak ich stan jest tak fatalny, że radni postanowili je wyburzyć.
Po lewej nieco młodsza kamienica mieszkalna z 1905 roku, która po dwóch pożarach została opuszczona i nigdy już nie wróciła do czasów swojej świetności. W parterze był tu sklep z ubraniami za którym nostalgicznie tęsknią mieszkańcy oraz najlepszy ponoć w mieście bar. Sąsiadującą dużo starszą kamienicę po prawej stronie, strawiły te same pożary a jej niepewny stan prawny sprawił, że stała się pustostanem dużo wcześniej niż wspomniana wcześniej kamienica.

Barokowy dom z XVII wieku powstał na fundamentach starszego gotyckiego domu.
Kamienica należąca do bogatego rodu Kropingów, została przebudowana na niewielką fabrykę słodyczy pod koniec XIX wieku. Podobno istniały tu oryginalne unikatowe maszyny do wyrobu babeczek a gdy zakład upadł w latach 50tych, zabytkowy obiekt uznany wtedy za mało wartościowy, zaczął niszczeć. Poprzedni konserwator zabytków nie zdał egzaminu, oba budynki zaczely dogorywać, dawny barokowy dom stracił balkon, który z hukiem rozbił sie na chodniku na szczęście nikogo nie raniąc. Po tym wypadku, wyłoniono nowego konserwatora oraz na wszelki wypadek wymieniono władze miasta na naszych radnych ;)

Cel, który postawiono to zaprojektowanie nowej zabudowy mieszkalnej lub na wynajem, tudzież funkcja domu mieszkalnego z mała firmą z dodatku Dochodowe hobby. Rekomenduje się przy tym by kształtem lub w innym detalu choćby symbolicznie nawiązywała to starej zabudowy lub posiadała ukośne czerwone dachy jak oryginał. Może to więc być np nowoczesny blok mieszkalny / apartamentowiec ale z czerwonym daszkiem. Może to być także jakiś totalny współczesny modernizm ale np z przestrzenią do pieczenia babeczek lub czymś innym co upamiętnia stara zabudowę w jej funkcjach (stąd przytoczona została historia obu kamienic). Możesz zaprojektować jedno wielkie mieszkanie na 3 poziomach lub oddzielne mieszkania (funkcją faktyczną może być zwykły dom mieszkalny lub na wynajem, ewentualnie chata dla biznesmena i jego firma np w parterze czy na piętrze/piętrach, ważne by była tez przestrzeń mieszkalna tak funkcjonująca w grze).
Architekci parceli mieszkalnej mają tu więc wolną rękę ale fajnie będzie jeśli nawiążą jakkolwiek choćby w jednym gramie do historii miejsca.

W skrócie:

1.Zbuduj dom mieszkalny(jeden lub więcej) na wskazanej parceli.
2.Zabudowa musi mieć czerwony dach (dachówka lub blacha, nieważne, wybór nalezy do Ciebie)
3.Wymagana wysokość to 3 kondygnacje (przynajmniej fragment zabudwy musi mieć 3 kondygnacje czyli parter, 1 i 2 piętro, ewentualnie wyżej)
4.Spróbój nawiązać do historii miejsca przedstawionej w opisie (dawne funkcje lub wybrane elementy z wyglądu lub tylko wspomniane czerwone dachy, wybór należy do Ciebie)
5.Wrzuć tu 3-4 foty swojej pracy i link do swojego projektu do pobrania lub jeśli udostepniasz w galerii, dodaj w opisie #simtopiapl lub #simtopiabuild5 tak by dało się odnaleźć pracę.
6.Nie zapominaj, że ma to byc parcela mieszkalna ,mieszkalna z firmą lub na wynajem. Czas do końca Lutego (lub do uzgodnienia)
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-12-19 181737w.jpg
19.12.jpg2.jpg
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » sobota 03 sty 2026, 19:01

Fajna historia, oczywiście wezmę udział
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » czwartek 08 sty 2026, 13:47

Postaram się wziąć udział. Jakiś mglisty, nieco odjechany pomysł chodzi po głowie, więc może uda się go zrealizować.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » poniedziałek 06 kwie 2026, 18:25

Może trochę późno ale liczą się dobre chęci.
Są zmiany ostrzegam na zewnątrz ale cały czas padało i nie miałam szansy zmienić fotki, zamiast parkietu są ławki i mównica, nie umiem też tych ciuchów sprzedawać :52-disappointed-face:
Plik do pobrania u mnie w kąciku viewtopic.php?f=110&t=6728
Załączniki
Slajd1.JPG
Slajd3.JPG
Slajd6.JPG

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » środa 08 kwie 2026, 22:08

Kami, szczęka mi opadła :67-dizzy-face: To Jest Piękne! :13-smiling-face-heart-shaped-eyes: Zwłaszcza narożnik powala detalem i bryłą.
Piekne stylowe mieszkania ze zdobionymi sufitami.. w łazience genialnym pomysłem jest wnęka na prysznic ,kuchnia z przeszklonym dachem czy też te wejścia z portali. Szalenie pomysłowe to wszystko (i pewnie niektóre patenty podkradnę skwapliwie :12-smiling-face-sunglasses: ). Sklep jak na sklep z tradycja przystało, to juz zupełna "francja elegancja" :12-smiling-face-sunglasses: :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » środa 08 kwie 2026, 22:52

Napisałam już słów kilka w innym twoim temacie, ale powtórże to także tutaj - piękny domek - tak słodki i malutki jak ciastko bezowe - skojarzenie mi się nasunęło dzięki tym pastelowym kolorkom :P

Mnóstwo ciekawych pomysłów tu zastosowałaś - ale najbardziej spodobała mi się kuchnia i łazienka z otwartym prysznicem. Doceniam też odważne zastosowanie granatowej barwy sufitu oraz ciekawej tekstury podłogi w sklepie.

Świetnie oddałaś detale architektoniczne - wszystkie te fryzy, gzymsy, uskoki, daszki - które nadają charakteru i niezwykłej lekkości całej bryle.
Gdy postawięgo w Newcrest to dokładniej oblukam. Dziś jestem mocno padnięta. Ale już teraz widzę, że na pewno pozostanie w mojej grze, bo lubię takie domki - zabaweczki.
Origin ID: Aschantka

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » sobota 11 kwie 2026, 20:32

Przyznam szczerze że nie wiem czy te grzejniki w oknach w kawiarni sprawdza sie zimą. Teraz patrzę i stwierdzam że ta druga bryła jest za skromna przy pierwszej. Ogólnie starałam się zachować proporce podobne do twojego oryginału Dels

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyzwania”