The Sims 3 - problem z instalacją obiektów z oficjalnej strony

Nie wiesz, jak zebrać kolekcję? Jak wyrzeźbić łabędzie? Nie martw się! Ktoś to na pewno wie!
noellee79
Roznosiciel kawy
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 14 lis 2022, 20:04

The Sims 3 - problem z instalacją obiektów z oficjalnej strony

Post autor: noellee79 » poniedziałek 14 lis 2022, 20:13

Cześć,

Mam nadzieję, że znajdę tutaj odpowiedź na mój problem, gdyż już nie wiem gdzie szukać pomocy...

Pobierałam sobie różne akcesoria z oficjalnej strony The Sims 3 np. włosy, ubrania kupione za SimPoints czy też te w wersji darmowej.
Ze strony, pliki pobierają się bez problemu do głównego panelu gry. Instalacja też przebiega pomyślnie, bo jest komunikat "Sukces" oraz w statusach jest znaczek, że dany obiekt został pomyślnie dodany do gry. Po wyłączeniu panelu startu i ponownym włączeniu jakby nigdy nic, pokazane jest, że muszę je jeszcze raz zainstalować. Po uruchomieniu gry nie ma ich. Ponowna próba instalacji kończy się tym samym. Bezpośrednie wklejenie plików do folderu Downloads nic nie daje. Odinstalowanie gry i zainstalowanie nic nie dało. Podstawa i dodatki są oryginalne, ściągane przez Origin.
Problem chyba pojawił się po zainstalowaniu dodatku Po zmroku. Wcześniej jak grałam i miałam zainstalowane Zwierzaki i Cztery Pory Roku nie było tego problemu. Wzory z Giełdy Wymiany instalują się poprawnie. Problem jest w tych obiektach. Nie ma mowy o braku prawidłowego dodatku do gry, gdyż obiekty, które instalowałam do samej podstawy działały poprawnie. Są zgodne, a teraz nie chcą się zainstalować.

Zdarzają się jeszcze takie sytuacje jak, po pobraniu z neta np. kwiatka, do panelu głównego jest wszystko ok tak po chwili pokazuje się, że nastąpił błąd i jest czerwony znaczek, albo po wyłączeniu panelu i włączeniu potrafi mi się pokazać 10 takich kwiatów. Nie klikałam kilka razy a tylko raz także sama gra dubluje mi obiekty.

Do folderu Downloads też potrafią wpadać zdublowane pliki.

Ręce opadają, nie wiem co robić. Może to wina laptopa...

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2635
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 15 lis 2022, 19:55

Nie wiem jaką masz wersję gry (czy ją zaktualizowałaś). Ostatnia aktualka podciągnęła ją do wersji 1.69 - więc zanim zaczniemy rozważać problem sprawdź jaką masz wersję gry. Powinna być w dolnym lewym rogu launchera lub w pliku tekstowym skuversion, który znajdziesz w plikach podstawki (wchodzisz do folderu podstawki i otwerasz po kolei game/bin i odszukujesz plik o nazwie skuversion - otwierasz go i czytasz nic nie zmieniając, nic nie przesuwając - po prostu zamykasz po przeczytaniu.
Napisz co tam widzisz i będziemy szukać problemu. Czy w międzyczasie nie zmieniałaś kompa, albo nie aktualizowałaś windowsa 10 do wersji windows11? Pamiętam, że gdy zmieniałam kompa miałam problem z instalacją czwórki, bo miałam złą wersję Origina zainstalowaną.

noellee79
Roznosiciel kawy
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 14 lis 2022, 20:04

Post autor: noellee79 » środa 16 lis 2022, 20:26

Mam wersję 1.69.43.024017

Wydaję mi się, że od razu po zainstalowaniu simsów miałam tę wersję, bo nic nie musiałam aktualizować. Przynajmniej nie widziałam nigdzie takiej informacji.

Ogólnie nie mam folderu game/bin. Simsy zainstalowały mi się na dysku lokalnym C - chociaż miałam wrażenie, że klikałam nowy dysk D...
W każdym razie, wydaje mi się, że nie powinno stanowić to problemu, bo wcześniej śmigały dobrze.

Windows nie był aktualizowany, na parametry 11 laptop nie jest przystosowany.

Nurtuje mnie jednak teraz brak tego folderu game/bin. No bo jednak jak kiedyś instalowałam z płytki to zawsze na dysku D, gdzie były takie foldery a na C automatycznie tworzył się folder EA.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2635
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » środa 16 lis 2022, 20:54

Ja mam windows 11 - ale mam ten folder Game i w nim Bin

game.jpg


bin.jpg

Znajdują się na dysku C w Pliki Programów x86/ Origin Games/ TS3


Zajrzyj tam. Jeśli ich nie ma to by było coś dziwnego. Ja też mam wersję cyfrową, Teraz zaskoczyłam, że nie mogłaś mieć nie zaktualozowanej wersji, bo instalując za pomocą Origina - nie ma innej opcji. Wybacz, że cię wprowadziłam w błąd ale ta gra jest już leciwa, ja też, i dawno nie zajmowałam się problemami trójki.

P.S. jak widzisz na drugiej fotce - jest tam plik skuversion - szósty od dołu.

noellee79
Roznosiciel kawy
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 14 lis 2022, 20:04

Post autor: noellee79 » czwartek 17 lis 2022, 19:59

Znalazłam.

GameVersion = 1.69.43.024017
Code:0.XL-2.0.32
Asset:1.Content.r1.41
Thumbnails:1.Thumbnail.dl.933
TCC:1.TCC.dl.1209

Spisałam dokładnie tak jak jest w notatniku skuversion.


Trójka wciąż na czasie. Osobiście wolę ją od czwórki 😅

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2635
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 17 lis 2022, 22:52

Ja też wolę trójkę od dwójki. Rozgrywka jest dużo ciekawsza, jest otwarty świat, koło kolorów, koniki, i wspaniałe podróżowanie jeśli masz ten dodatek z podróżami. Jedyne, co łączy trójkę z czwórką, to konieczność (w moim poczuciu estetyki) posiadania cece genetycznych, bo na postaci trójkowe też się nie da patrzeć bez przeróbek w CAS.


Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na instalację tego kontentu ze store
Ja robię tak:
Otwieram launcher i otwieram folder downloads znajdujący się w Dokumenty/EA/TS3 i ustawiam sobie w takiej wielkości to okno downloads, by nie zasłaniało okna launchera.
Na pulpicie umieszczam też folder z tym kontentem, który mam ze store.
I teraz uwaga - przeciągam z folderu z kontentem (nazwijmy go A) do folderu Downloads, Przeciągnięty obiekt powinien pokazać się w oknie launchera. Jeśli robi się niewyraźny, i figuruje przy nim znak że jest zainstalowany - to go przeciągam z downloads do kolejnego folderu, który tworzę na pulpicie - nazwijmy go B.
Jeśli simspack nie jest zainstalowany, to będziesz to też od razu widziała, bo jest wyraźny, (nie zamglony jak te zainstalowane).
Gdy uzbieram dziesięć niezainstalowanych - to wtedy zaznaczam wszystkie i daję polecenie zainstaluj. Czekam aż instalacja dobiegnie końca (w okienku postępu instalacji wyświetli się komunikat o pomyślnym zainstalowaniu) Czytam, czy figuruje w nim ta dziesiątka instalowana. Zainstalowane przeciągam do folderu B. Znów sięgam do folderu A - przeciągam po jednym(!) pliku i postępuję takm aż do wyczerpania zbioru ze store czy cc.

Dlaczego tak robię.
Ta gra - niestety - ma swoje niewytłumaczalne kaprysy, i mimo pozornej instalacji pomija z jakiegoś powodu niektóre simspacki.
Niby się instalują, a się jednak nie instalują. Nie wiesz które to są, dopóki nie dokonasz tego pojedynczego przeciągania.
Jeśli przeciągnięty plik nie wyświetli się w oknie launchera, to trzeba go przeciągnąć z folderu downloads z powrotem do folderu A i znów do downloads - tyle razy, aż się w końcu wyświetli. Czasami taką operację powtarzałam do dziesięciu razy! Za którymś razem tak "przeczołgany" w końcu się wyświetlał.

Spróbuj tej metody i napisz czy udało się zainstalować te obiekty.

A - i jeszcze jedno - po zainstalowaniu plików przenieś je z folderu downloads czy też z folderu B gdzie je przenosiłaś - na dysk zewnętrzny, pendrive'a czy na inną partycję, jeśli masz dysk podzielony na partycje.
Chodzi o to by odciążyć grę, bo pliki instalowane za pomocą launchera, ściągane ze store czy ze stron zawierających cc - instalują się w trzech miejscach w grze - najpierw trafiają do downloads, a stamtąd launcher je rozpakowuje do folderu dc backup, oraz folderu dc cache.
Jeśli więc zainstalujesz np 5 GB simspacków, to tak naprawdę dodajesz do gry 15 GB, bo one potrajają swoją objętość.
Dlaczego tak się dzieje tłumaczyłam już wielokrotnie, ale nie wiem, czy na to tłumaczenie trafiłaś na forum oficjalnym lub tutaj na naszym, więc na wszelki wypadek powtórzę:

Gra nie czyta simspacków w postaci tych zielonych kryształków, bo to są jedynie nie rozpakowane aechiwa. Launcher służy do rozpakowania tych kryształków, a właściwie dziesiątków małych pliczków zarchiwizowanych (skompresowanych) do postaci tego zielonego kryształka, Ten kryształek to graficzny wizerunek takiego samego archiwum jakom jest winrar czy winzip (winzip ma postać żółtego folderu z zaciśniętym na nim zamkiem błyskawicznym, a winrar kilku książek związanych paskiem). Ale rozpakować go może tylko dedykowany do niego program - w wypadku pkików simspack ten program nazywa się launcher).
Pojedyncze pliki, które trafiają do folderu dc backup - służą do tego, by w trakcie rozgrywki móc zapisać sima, czy parcelę razem z tym, czego do ich budowy użyłaś i wyeksportować to na giełdę wymiany. Lub sobie samemu przechować zapisane i wyeksportowane parcele lub simy, czy wzory (patterny). Trzeba zajrzeć do folderu Exported i stamtąd zabrać na dysk zewnęrzny czy do innego miejsca poza grę.
Dla samej rozgrywki, bez opcji wysyłania - wystarczą tylko te pliki, które trafiają do folderu dc cache. Gra je ponownie pakuje (archiwizuje) w wielkie pliki zbiorcze po ok 200mb każdy, nadając im numerację. Gdy "pierwsza "paczka" osiągnie tę wielkość - gra pakuje następną nadając jej kolejny numer. I tak naprawdę tylko te pliki zbiorcze są grze potrzebne.
Gdy usuniesz zawartość folderu downloads (już po zainstalowaniu plików), oraz opróżnisz folder dc backup - gra nadal będzie "widziała" to, co zainstalowałaś. Przestanie to widzieć w momencie, gdy usuniesz zawartość folderu dc cache. Więc nie ma potrzeby przechowywania zbędnego bagażu w folderze downloads i w folderze dc backup. Odciążanie gry to pierwsza zasada stosowana przez starych graczy trójkowych! Jest tych zasad trochęwięcej, ale nie będęci teraz mieszać w głowie.

Żeby naprawić błędy w instalacji simspacków musisz spowodować sytuację, w której gra nie będzie widziała tego, co zainstalowałaś.
Czyli opróżnić folder downloads, dc backup i dc cache. I jeszcze jeden folder, jeśli instalowałaś kupione w store czy z innego miejsca pobrane światy.
Te światy instalują się aż w cztery miejsca - pobrane wędrują do downloads, jak wszystkie pozostałe, do dc backup, do dc cache też jak wszystkie, ale jeszcze do folderu installed worlds.
Opróżniwszy te foldery mamy znów "czystą kartę" i zabieramy się za ponowną instalację posiadanego kontentu. Nie ściągamy w tym momencie ze store tylko instalujemy z folderu A, o którym pisałam wyżej.
Wszystkie foldery które tu wymieniłam znajdują się na dysku, na którym masz folder Moje dokumenty (lub w wypadku nowszych systemów operacyjnych - Dokumenty).
Spróbuj więc jeszcze tego sposobu i napisz czy to coś dało.
Trójka wymaga dużo wolnej pamięci, a to wszystko, co instalujesz - obciąża system operacyjny, więc w celu płynnej gry bez przycinek stosuje się opisane usuwanie plików ze wspomnianych folderów (oprócz dc cache i installed worlds).

Żaby naprawić grę stosuje się też jeszcze jeden myk. Usuwa się z folderu znajdującego się w Dokumenty/EA/ - cały folder TS3, ale nie wyrzuca się go, tylko usuwa poza folder Dokumenty (na wszelki wypadek, by nie pomylić nowego ze starym to zmieniam nazwę na stary folder TS3. Gdy odpalisz grę - ona na nowo utworzy sobie folder TS3 - czysty, bez obciążeń związanych z zainstalowaną zawartością. I naturalnie bez sejwów oraz stworzonych domów, simów czy wzorów.
Możesz zacząć grę od zera, lub zamienić nowe foldery - saves saved sims oraz pliki pamięci tymczasowej (cache) na te - ze starego folderu TS3, Jednak zamieniać możesz dopiero po zainstalowaniu tego store i jeśli miałaś - jakieś cc - to po zainstalowaniu tego, czego użyłaś do tworzenia postaci i parcel.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2635
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » piątek 25 lis 2022, 21:17

@noellee79 - jeśli tu jeszcze zajrzysz - napisz, czy udało się coś naprawićw grze. Bardzo jestem ciekawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy z rozgrywką”