Platformy w pomieszczeniu - pomocy!

Nie wiesz, jak zebrać kolekcję? Jak wyrzeźbić łabędzie? Nie martw się! Ktoś to na pewno wie!
Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy
Posty: 207
Rejestracja: wtorek 14 kwie 2020, 14:54
Origin ID: KirrkaNa

Platformy w pomieszczeniu - pomocy!

Post autor: Kirka » piątek 05 lut 2021, 13:31

Byłam grzeczna więc Mikołaj uznał, że zasłużyłam na porządnego laptopa :) Dostałam więc nowy sprzęt i pierwsze, co zrobiłam grając w TS4, to zaliczyłam Galerię. Nie skończyło się jednak na oglądaniu i podziwianiu prac innych graczy. Jak zapewne niektórzy Drodzy Forumowicze zauważyli, przesłałam tam nawet swoje twory. W dodatku tak się rozochociłam, że tworzę kolejne. Wymyśliłam sobie np., że urządzę pokój dla małej księżniczki przy wykorzystaniu platform jako półpiętra i platform jako schodów.
I teraz przechodzę do sedna problemu.
Pamiętałam uwagę Wiktora, którą dodał przy jednej z prac na wyzwanie, że podesty nie mogą stykać się ze ścianami, bowiem wtedy nie wczytają się albo platformy, albo reszta pokoju oraz że nie wczytują się także schody, drabiny i kolumny. Wybudowałam więc funkcjonalne półpiętro (oczywiście przy użyciu platformy), do którego prowadziły schody wykonane również z tychże platform. Urządziłam pokój, który wyglądał całkiem ładnie, nawet nieco przypominał pierwowzór z oryginału, po przetestowaniu wszystko działało, elegancko się zapisało w Bibliotece. Po pobraniu zaś nic się nie rozleciało. Byłam z siebie dumna (o naiwna :cat_mwaha:) ... do czasu, gdy obejrzałam sufit tego pobranego z biblioteki pokoju. Nad platformami był dziurawy :cat_sad3: Przesunęłam go więc strzałkami. Sufit cały, ale platformy znikły. Przy kolejnej próbie na cały sufit położyłam ten prosty kwadrat, które służy do podłoża. Dobra nic się z obiektami nie stało. Tylko, że przy przesunięciu pokoju w inne miejsce lub znów pobraniu z Biblioteki - to samo - otwory nad platformami. Jeszcze się nie poddałam, wybudowałam nad pokojem kolejne piętro, potem nawet dach (działania bez sensu), jednak po ruszeniu pokoju znowu to samo - dziury!!! Zaznaczam, że przy budowaniu platform wewnątrz pomieszczenia z sufitem nic się nie dzieje, jest w całości. Znika dopiero przy opcji przenoszenia. Tak więc osoby, które budują domy, a w nich używają platform, nie mają tego problemu. Oczywiście problemu z dziurawym sufitem nie ma też przy tworzeniu "na wolnym powietrzu", czyli np. kącików grillowych, ogródków itp.
W Galerii pewnie z tego powodu praktycznie brak pokoi z funkcjonalnymi podestami. Znalazłam raptem dwa. Po pobraniu okazało się, że w ogóle nie mają sufitów. Tak ich twórca rozwiązał problem. No, ale przecież takiej niedoróbki nie wyślę do Galerii.
Zrezygnowałam. Co prawda pokój ostatecznie zrobiłam, ale "na płasko". Efekt nie powala :a_sad:
Kochani, czy znacie jakieś triki, sztuczki, kody, dzięki którym platformy nie dziurawią sufitu bez względu na to, gdzie postawi się pomieszczenie z nimi wewnątrz?
Może jest gdzieś jakiś poradnik na ten temat?
Nie ukrywam, że mam kilka pomysłów na fajne (według mnie fajne) projekty pokoi, ale do ich realizacji potrzebne byłoby wykorzystanie nieszczęsnych podestów.
Zatem - POMOCY!!!
Ostatnio zmieniony sobota 13 lut 2021, 00:57 przez Kirka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ktosik
Budowniczy
Budowniczy
Posty: 1078
Rejestracja: piątek 06 kwie 2018, 21:36
Origin ID: KtosikG

Post autor: Ktosik » sobota 06 lut 2021, 21:02

@Kirka Stasiu, próbowałam i eksperymentowałam, ale nie znalazłam żadnego rozwiązania tego problemu z sufitem. Sama chętnie bym się dowiedziała, czy można to jakimś trikiem zrobić. Nie używam modów, więc w tym temacie się nie wypowiem.
Jedno jest pewne, platforma nie może dotykać ścian, tak jak pisał @Wikki.
Gdy zapisałam pomieszczenie jako "parcela", to po ponownym postawieniu na działce, sufit był w całości. Natomiast przy zapisie jako "pokój", znika ta część nad platformą, i nawet kod bb. moveobjects nie pomaga. :cat_sad:

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 1638
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » czwartek 11 lut 2021, 14:55

@Kirka @Ktosik
Ja nie widze problemu dla pobierajacego o ile gdy wstawi taki pokoj do domu sufit mu sie utworzy. Sprawdzilyscie to pod tym katem? NIkt nie pobiera pokoi by stawiac je luzem na paceli tylko wklada je do budowanej chaty. Jesli sufit sie tworzy w chacie to wystarczy dodać w opisie ze sufit bedzie caly po wstawieniu pokoju do domu,
Dopiero teraz odkryłwm ten watek więc jeszcze eksprynentów nie przeprowadzalam,, Pokoje z podestami ma Mekka w Galerii - nawet duzo takich ma wiec sobie sprawdze co sie dzieje z takim pokojem z dziurawym sufitem po wstawieniu go do chaty.
ORIGIN ID Kreatora

Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy
Posty: 207
Rejestracja: wtorek 14 kwie 2020, 14:54
Origin ID: KirrkaNa

Post autor: Kirka » sobota 13 lut 2021, 00:31

Ela @kreatora ma rację. Faktycznie po wstawieniu pokoju do określonego pomieszczenia w domu na suficie pokoju i w podłodze wyższego piętra nie powstają "dziury" :a_jumping:

Odnośnie zaś pokoi tworzonych przez MekkaDenimore. Ma ona w swoim katalogu parę ładnych pomieszczeń z platformami, tylko że te platformy, a przy okazji pokoje, są niefunkcjonalne.
platformy md.jpg
platformy md 1.jpg
Schody prowadzące do łóżek sporządziła z półek. Sim nie wczołga się na tak wysokie podesty. Mekka zrobiła tak pewnie dlatego, że schody i drabiny nie wczytują się i nawet przed zapisaniem do Galerii (przy podglądzie zapisu) znikają. Pozostaje zrobienie schodów jedynie z platform. Tylko, że one zajmują wtedy dużo miejsca, niestety :(

Przy okazji, przeglądając pokoje z platformami, zauważyłam, że te podesty jednak łączą się ze ścianami.
platformy poppularny.jpg
(to jest najczęściej pobierany w Galerii pokój z platformami - oczywiście stojący solo również ma otwory w suficie, co widać po oświetleniu, brak również schodów, aby na sim mógł wejść na platformę )

A tu kolejny (twórca całkiem zrezygnował nawet z dwóch ścian i schody też zniknęły))
platformy bez ścian.jpg
Na zasadzie prób i kombinacji doszłam do tego, jak można to zrobić. Podam tutaj, może komuś się przyda.
1. budujemy pokój w większym rozmiarze niż ma być docelowo
platformy pokoj.jpg
2. Następnie wstawiamy platformy oddalone od ścian
platformy pokoj 2.jpg
3. Potem ponownie otaczamy ścianami - tak by platformy dotykały tychże ścian, oczywiście w tych miejscach, w których chcemy. Pomieszczenie teraz ma kształt i rozmiar jak planowaliśmy. W tym momencie najlepiej już urządzić go tak jak wymyśliliśmy, bo potem może się coś pozmieniać, poznikać. Należy pamiętać o zrobieniu schodów z mniejszych platform, jeżeli te wyższe mają być użytkowe.
platformy pokoj 3.jpg
4. Pozostaje wyburzenie zewnętrznych ścian
platformy pokoj 4.jpg
5. Jeszcze tylko zapisanie w Bibliotece, przy czym przy zapisie klikamy na tę zewnętrzną otoczkę (nie na ściany)
platformy z galerii.JPG
Wszystko fajnie, tylko że wówczas ogólny wygląd takich pomieszczeń jest dziwny (podobnie zresztą wygląda ten najpopularniejszy z Galerii, o którym pisałam powyżej)
platformy pokoj 5.jpg
i nie da się precyzyjne włożyć do gotowego domu, bo powstają dodatkowe przestrzenie, a gdy jeszcze użyto MOO to już w ogóle kanał. Lepiej więc, tak urządzić pomieszczenie, by platformy nie stykały się ze ścianami, np. użyć półścianek.

Jeszcze raz podkreślę, że taka "gimnastyka" jest przy tworzeniu tylko i wyłacznie pomieszczeń. W budowanych domach jest zupełnie inaczej, wszystko się pięknie zapisuje i pobiera. No, cóż nie każdy może być świetnym budowlańcem, tak fantastycznym jak forumowicze Simtopii, dla których mój podziw jest nieograniczony :hearts/green-heart:

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 1638
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » sobota 13 lut 2021, 20:34

@Kirka
Pieknie dziekuje za czas poswiecony stestowanie tego i pokazaniu jak to dziala :hearts/heavy-black-heart:
Jak dotad zrobilam tylko jedna platforme w swojej kiedyś granej chacie i bardzo szybko ja wywaliłam. Cala zabawa z simsami dla mnie polega na tym ze gdy przebywaja razem ze soba w jednym pomieszczeniu, to nawet gdy kazde z nich ma inne zajecie rownolegle komunikuje sie z pozostalym czlonkami rodziny, No a kazda platforma wyodrebnia osobny "pokoj" choc nie zamkniety ścianami, wiec tej komunikacji nie ma.
Przenosze to konsekwentnie do swoich budowanych domów i dlatego u mnie nie ma wewnatrz domow platform ani małych pomeszczen oprocz łazienek. Nie wszystkim sie to podoba jednak, bo wielu gaczy ceni sobie gdy w domach jest masa malych pokoikow zapieprzonych duperelami. :a_tounge2: No ale wiadomo -wszystkim nie dogodzisz.
ORIGIN ID Kreatora

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy z rozgrywką”