Problemy związane z aktualizacją 17 marca 2026

Masz problem z grą? Nie chce się uruchomić? Poszukaj odpowiedzi lub zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Problemy związane z aktualizacją 17 marca 2026

Post autor: Percival159 » środa 18 mar 2026, 10:23

Wklejam informację i tutaj, może komuś się przyda:

Po wczorajszej aktualizacji nie działają mody, ale największy problem jest z CC, które nie wyświetla się użytkownikom na całym świecie - Simy chodzą bez ubrań, łyse itp. Mody z rozszerzeniem .package oraz cc nie ładują się.

EA najpierw ogłosiło: "Zidentyfikowaliśmy przyczynę problemu dotyczącego CC i modów i obecnie pracujemy nad poprawką oraz ustaleniem terminu jej wydania". Potem, około 2 w nocy naszego czasu poinformowało na Twitterze The Sims Direct, że w ciągu 15 godzin naprawią błąd. Niektórzy komentujący twierdzą, że to nie błąd tylko celowe działanie marketingowe mające wymusić kupowanie modów i cc w płatnym markecie/targowisku. Targowisku próżności...? :22-thinking-face: Odpowiedź The Sims Direct na owe zarzuty przedstawia się tak:

"Sul sul, CC i modyfikacje są niezwykle ważne dla naszej społeczności i stale podkreślamy, że Marketplace nie zastępuje darmowych treści. Twórcy mogą nadal oferować darmowy lub płatny wczesny dostęp na innych platformach zgodnie z naszą polityką dotyczącą modów, która się nie zmienia".

Czas pokaże, co jest prawdą, jak będzie wyglądała poprawka aktualizacji i co wniesie do gry.

EDIT: I jeszcze informacja ze strony Basementala:

"Mamy dobre wieści odnośnie ostatnich problemów z poprawkami.
Zespół The Sims potwierdził, że znalazł rozwiązanie problemu, który nieumyślnie wpływał na modyfikacje i modyfikacje. Aktualizacja ma się rozpocząć dzisiaj, 18 marca 2026 roku.
Gdy tylko aktualizacja będzie dostępna, zacznę testować moje mody, aby zweryfikować ich status i określić, czy konieczne są dodatkowe poprawki[...]".

Cóż, czekamy... ;)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » środa 18 mar 2026, 19:21

Perci @Percival159 - naprawiają, i to migiem - a to już coś. ale tak jak ty i wielu innych graczy byłam pewna - no, prawie pewna, że to był strzał wymierzony w twórców cc, którzy produkują naprawdę piękne zestawy do gry - i nie tylko te w wersji alfa, ale także maxis match! Kurde, skąd oni (znaczy - EA) biorą tych swoich grafików?

Ale ten strzał - być może niezamierzony - okazał się być strzałem w stopę, bo simowy świat graczy zatrząsł się w posadach. Oburzenie było ogromne! Więc biegusiem naprawiano dzisiaj! W południe już była gotowa jedna aktualka - i zapewne nie ostatnia, bo coś tak potężnie skopali, że mi - MI - czarny ekran się pokazał po wczytaniu gry jeszcze bez cc tylko z czterema modyfikacjami.
Uff - puff - zobaczymy, co dalej. Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy...

Edit - nadal nie działa modyfikacja UI Cheats :( Po jej wgraniu pokazuje się CZARNY ekran!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » czwartek 19 mar 2026, 12:34

Społeczność była bardzo oburzona błędami ostatniej aktualizacji i dała temu wyraz w necie na tyle mocno, że musieli coś zrobić, czyli zabrać się za naprawianie. Ja jeszcze czekam, bo nie wszystkie mody, które mam są zaktualizowane i kompatybilne z grą, a przynajmniej wczoraj nie były. Dziś jeszcze nie sprawdzałam.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 19 mar 2026, 23:05

Basementala nie instalowałam tym razem, więc nie wiem.. - Pozostałe - UI, mc command center oraz ww - działają. Regency też działa. Nie wiem jak pomnejsze - ale wygląda na to, że ok. Ale po włożeniu z powrotem wszystkiego, co miałam przed aktualką - gra odmówiła współpracy. WIęc gdzieś mam coś niezaktualizowanego, ale nie mam siły już tego sprawdzać, bo trzeba to podzielić na mniejsze partie i wkładać do gry, a że mam dużo to i tych paczek też mam od groma... . Pojedynczo to idzie się zarąbać :(

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » piątek 20 mar 2026, 13:11

Alu, twórca Basementala napisał na swojej stronie, że jego mody są kompatybilne z ostatnimi aktualizacjami (17 i 18 marca) i że mod ponoć działa. Tylko, że 16 marca zaktualizowana została Uniwersalna lista miejsc, więc ona jest do wymiany:

https://basementalcc.com/mods/universal-venue-list/

Zdaję sobie sprawę, że sprawdzanie wszystkich modów i CC to ogrom żmudnej roboty. Sama nie mam chyba aż tak dużo, bo tylko ponad 20 modów. Część dotyczy rozgrywki, ale w tym są też mody typu LOT51 czy Xmlinjector i inne podobne. Mam też na przykład mod na zwiększenie liczby cech Simów oraz liczby cech parceli (do pięciu) oraz na to, żeby wakacyjne światy były dostępne do zamieszkania. Tak ogólnie to trochę większych modów i trochę drobiażdżków, zrobiłam sobie listę w Libre Office wraz z linkami. Część z nich jest już zaktualizowana i działa. Część nie była aktualizowana, ale była sprawdzona przez twórców i też działa. I wreszcie ostatnia część, gdzie nie ma żadnych informacji na temat tego czy działają, a aktualizacje były na początku marca czy w lutym.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » wtorek 24 mar 2026, 07:36

Wczoraj, tj 23 marca EA wypuściła kolejną aktualizację naprawczą mającą na celu przywrócenie graczom możliwości korzystania z modyfikacji. Mm nadzieję, że problem został naprawiony, i gracze odetchną z ulgą. Napiszcie w tym temacie, czy rzeczywiście wszystko działa jak przed aktualizacją z 17 marca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”