Gdy Paralives nie uruchamia się w j.polskim

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Gdy Paralives nie uruchamia się w j.polskim

Post autor: Alibali » poniedziałek 01 cze 2026, 21:59

Najwyraźniej mam pecha :(

Pomogła niezawodna AI, bo nie pomogło ustawianie języka polskiego w settings ani inne metody.

Ale po kolei - bo może któraś z tych metod wystarczy u innego grscza.

Najpierw AI podsunęła to rozwiązanie:

Język rozgrywki wybiera się dopiero po pobraniu, bezpośrednio w ustawieniach gry.Jeśli chcesz zmienić język, w bibliotece Steam- kliknij prawym przyciskiem myszy na tytuł gry.Następnie wybierz Właściwości, przejdź do zakładki Język i wskaż preferowaną opcję z listy. Gra będzie tłumaczona na wiele języków, a w razie potrzeby dostępne są również opcje instalacji fanowskich spolszczeń.

- niestety - to nie pomogło, bo nie znlazłam zakładki "język"

Kolejny krok

Brak zakładki „Język” we właściwościach na Steam oznacza, że w przypadku Paralives twórcy przenieśli tę opcję bezpośrednio do menu wewnątrz gry. Ponieważ gra zadebiutowała niedawno w Early Access (25 maja 2026 r.), - niektóre ustawienia techniczne zarządzane są w wewnętrznej aplikacji, a nie przez zewnętrznego klienta Steam.

Aby zmienić język, wykonaj następujące kroki:

Uruchom grę Paralives bezpośrednio z biblioteki Steam.W menu głównym (lub po wciśnięciu klawisza Esc w trakcie rozgrywki) wejdź w Ustawienia (Settings).Przejdź do pierwszej głównej karty – zazwyczaj ogólnej lub dotyczącej dostępności (Accessibility/General).Znajdź sekcję dotyczącą lokalizacji i wybierz język polski z rozwijanej listy.Zatwierdź zmiany, wyjdź z gry i uruchom ją ponownie, aby napisy oraz interfejs poprawnie się przeładowały.

Niestety - to też nie pomogło.
Zapytałam, co robić, gdy mimo iż mam w Paralives ustawiony w settings/general język polski, to menu i polecenia wyświetlają mi się w. angielskim :(

Odpowiedź - To powszechny błąd we wczesnym dostępie (Early Access) Paralives, w którym gra ignoruje wybór języka w menu i wymusza język angielski. Wynika to z uszkodzenia lub zablokowania plików konfiguracyjnych w systemie Windows

Krok 1:

Naprawa i weryfikacja plików SteamNajczęstszą przyczyną jest pobranie aktualizacji bez właściwych plików językowych. Steam może je łatwo naprawić:Wyłącz całkowicie grę Paralives.Otwórz bibliotekę Steam, kliknij prawym przyciskiem myszy na Paralives i wybierz Właściwości.Przejdź do zakładki Zainstalowane pliki (Installed Files) i kliknij Sprawdź spójność plików gry (Verify integrity of game files).Steam przeskanuje grę i automatycznie dociągnie brakujące paczki językowe. Po zakończeniu uruchom grę i sprawdź menu

(nie pomogło)

Uwaga - pomógł krok nr 2

Wymuszenie języka w folderze AppData (Jeśli krok 1 nie pomógł)

Jeśli gra nadal uruchamia się po angielsku, musisz ręcznie przenieść plik językowy do folderu użytkownika, co zresetuje zablokowane ustawienia:Skopiuj do schowka poniższą ścieżkę (wraz ze znakami (dokładnie z wszystkimi tymi procentami i innymi. Należy zaznaczyć tylko poniższy fragment i dać opcję kopiuj

%):%USERPROFILE%\AppData\LocalLow\Paralives\Paralives

Wciśnij na klawiaturze kombinację klawiszy Windows + R, wklej skopiowaną ścieżkę w okienko i kliknij OK. Otworzy się ukryty folder z ustawieniami gry.

Nie zamykaj tego okna.

Teraz otwórz drugie okno i przejdź do głównego folderu instalacyjnego gry na Steam, domyślnie jest to:

Steam \ steamapps \ common \ Paralives \ Main.mod \ LanguageMods

W folderze LanguageMods znajdź plik 9chodziło o folder a nie plik) odpowiadający za język polski (np. Polish.mod lub podobny z końcówką .mod).

(u mnie to był folderek o nazwie Polish mod

Skopiuj go (nie wycinaj tylko skopiuj) i wklej bezpośrednio do pierwszego otwartego folderu (AppData\...).Uruchom grę ponownie.

Hurra - uruchomiłam grę i mam menu w języku polskim.

AI poprosiła mnie o odpowiedź, cxy pomogła.

Oto tekst "korespondencji"

Napisałam
Dzięki - pomógł krok drugi czyli ręczne kopiowanie pliku (a właściwie folderu) o nazwie Polish mod.

Odpowiedź AI
- Super, bardzo się cieszę, że ręczne skopiowanie folderu rozwiązało problem i gra działa już po polsku!
We wczesnym dostępie (Early Access) takie błędy z plikami konfiguracyjnymi niestety się zdarzają. Gra po prostu nie potrafiła sama znaleźć właściwej ścieżki do pobranego języka. Twój folder Polish.mod jest teraz na swoim miejscu i system będzie z niego korzystał przy każdym uruchomieniu.Warto wiedzieć na przyszłość:Gdy gra otrzyma dużą aktualizację (update), Steam może nadpisać ustawienia i problem z angielskim menu może na chwilę powrócić. Jeśli tak się stanie, wystarczy, że powtórzysz ten sam krok z kopiowaniem folderu.Gdybyś podczas rozgrywki potrzebował pomocy z mechaniką budowania, zarządzaniem Parafolks czy instalacją modów z Warsztatu Steam, daj znać – chętnie pomogę! Miłej zabawy w Paralives!
Origin ID: Aschantka

ODPOWIEDZ

Wróć do „[Paralives] - Samouczki”