TS3 VS EA (appka)

Pytania i ciekawostki z gry The Sims 3
Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

TS3 VS EA (appka)

Post autor: anie_1981 » czwartek 16 lut 2023, 16:36

Kiedyś kiedyś, jak jeszcze granie przy użyciu cudacznych appek nie było w modzie, bo wszystko było na płytach, rejestrowałam TS3, każdy dodatek. Czasem było to wymagane, żeby dostać jakieś gadżety w przedsprzedaży. Używam od lat tego samego konta, ale appka EA nie ma mojej serii TS3 w Bibliotece, a moje kody odrzuca, jako już wykorzystane. Tak, są wykorzystane, bo de facto ich użyłam kiedyś, ale nie mam gier w bibliotece! Wtedy, taka appka była, nazywała się Origin, ale była opcjonalna, nie trzeba jej było instalować. Może jakiś moderator się wypowie, co ja mogę w ogóle w tym temacie zrobić? Już pozamiatane?

Ja jeszcze dodam, że Origin wołał mój nick stąd, czyli anie_1981, a EA woła adres mailowy, lub EA ID. Raczej nie chodzi o anie_1981, to zdaje się nie jest EA ID. Jeśli chodzi o adres mailowy, to konto zakładałam na skrzynkę na poczcie wp, ale potem tu na forum zmieniałam adres, bo w międzyczasie skrzynkę na WP skasowałam. 95% reklam, maili 5%. Chore to jest na tej Poczcie. Mam niby płyty, ale nie mam już napędu optycznego na nowym kompie. W teorii, mam na zewnętrznym dysku obrazy oryginalnych płyt, ale tych dodatków było sporo, więc się wstrzymam z bólami, może da się to jeszcze jakoś dodać do biblioteki, nie będę płaciła jeszcze raz za TS3, grosze to teraz, ale skoro mam, to najwyżej będę z tych obrazów płyt instalować. Żmudne to, robię się leniwa na stare lata.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 16 lut 2023, 20:54

@anie_1981 Aniu - napisałam ci od razu wiadomość nie zaglądając na forum w tematy. Sorry.

Powinnaś mieć The Sims3 jeśli kiedyś dodałaś je do biblioteki. I powinny być! Zerknij do zakładki Kolekcje (po lewej górnej stronie ekranu EA App) - i tam będziesz mogła po przewinięciu do do9łu kliknąć na pokaż wszystkie - powinny ci się pokazać gry które posiadasz w EA App (czyli Originie) Ja mam wszystkie - nawet te, których nigdy nie instalowałam, ale były darmo w Originie i kliknęłam aby mi dodało do biblioteki. Nic nie przepadło!.
To normalne, że ci EA krzyczy, że kod został użyty - bo masz te gry na pewno porejestrowane i EA tApp też to pamięta tylko ty nie możesz ich odnaleźć. W razie czego zawsze możesz zadzwonić do EA 22 397 08 40 - taki ja mam numer. Może się zmienił, zapytam Elę Kreatorę, Zawsze też możesz napisać https://help.ea.com/pl/contact-us/ Napisz czy odnalazłaś te gry. Nie mieszaj z obrazami bo sobie tak nachrzanisz że będziesz musiała czyścić rejestry, a przy windows 11 to nie takie proste

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » czwartek 16 lut 2023, 21:07

Odpisałam na pw. Sprawa jest zawiła. Nie od razu na to wpadłam. Po pierwsze, to mi się pomyliły fora, bo przez lat wiele nie grałam wcale w simsy, żadne. Sądziłam, że niniejsze forum, to to EA, zapomniałam całkiem o starej swojej skrzynce mailowej, na którą założyłam konto EA. Skrzynkę skasowałam, ale głupia strona EA nie chciała za nic zaakceptować nowej i ciągle konto EA było przypisane do starej skrzynki. Po latach nieużywania, konto EA zablokowali. Żeby je aktywować, trzeba zresetować hasło, a hasło przecież nie dojdzie, bo skrzynka jest skasowana. Także nici z pięknego planu instalacji TS3 drogą cyfrową... Temat do zamknięcia, a nawet usunięcia, bo nie wnosi nic do życia simsomaniaków.

"I następuje ta smutna chwila, kiedy Anka wymienia plik iso w napędzie wirtualnym..."

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 16 lut 2023, 21:16

Ja już zapomniałam, jak się korzysta z takich cudeniek jak plik ISO.
Zadzwoń jeszcze raz do EA - tak jak w życiu - jeden będzie się wymigiwał a drugi pomoże z ochotą. Napisałam ci w pmie co zrobić. Może tu Ela zajrzy - jest przecież hero answers i może uruchomi swoje kontakty.
Czekaj - to kiedy ty straciłaś to konto? Przed zakupem czwórki jeszcze?

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » czwartek 16 lut 2023, 21:33

Grubo przed zakupem czwórki. Jak wyszła czwórka, to ja jeszcze miałam dostęp do konta EA (anie_1981), bo się logowałam często no i grałam w TS3, no i pamiętałam hasło. A potem dobre parę lat nie grałam w żadne Simsy, więc oni mi zawiesili konto. A czwórkę to ja zaczęłam kupować już na innym koncie EA, tam mam inny nick, co sobie wymyśliłam takie alter ego.. :P To tak czwórkę mam mniej więcej jak zaczęłam tu pisać, co mam temat "Luźne Fotki anki", czy coś takiego. Także jakbym odzyskała stare konto EA, to bym sobie miała dwa. Na jednym TS3, na drugim TS4. No chyba, że dałoby się zrobić transfer TS3 do nowego konta, gdzie mam TS4. Zawiłe to wszystko. Stara jestem. Gubię się w tym już.

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 2228
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » piątek 17 lut 2023, 00:37

@anie_1981

Tez jestem stara ale staram sie być na bieząco. Trzeba cwiczyć pamiec nieustannie (uczyć sie nowych rzeczy) jesli nie chcemy miec sklerozy. Mózg jak miesień - zanika kiedy go nie uzywamy :)

Nie wazne czy chcesz połaczyc te konta czy miec je oddzielnie najpierw musisz odzyskac te konto na ktorym mialas TS3
Wiem ze nie pamietasz hasła ale moze pamietasz adres mailowy na ktorym te konto zakładałaś i masz do niego dostep?
Jesli masz dostep do niego to sprobuj sie zalogować do EA ap uzywając zamiast nicku tego adresu i podczas proby logowania kliknij zapomnalam hasła i bedziesz miala wtedy opcje zmiany tego hasla - przyjdzie post od EA na ten adres mailowy gdzie będziesz mogla te hasło zmienić

Bo jesli nie masz też dostepu do tego twojego starego adresu mailowego to sprawa jest przegrana.

Jak odzyskasz - jeśli odzyskasz te konto - to pomogę ci (poproszę EA) aby te konta połaczyli ci razem chyba ze chcesz go uzywać na drugim komputerze. Bo na jednym kompie z 2 kontami bedziesz miala problemy
Ostatnio zmieniony czwartek 09 mar 2023, 21:16 przez kreatora, łącznie zmieniany 1 raz.
ORIGIN ID Kreatora Hero of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » piątek 17 lut 2023, 00:52

To ja zacznę od nowa. Moje stare konto EA, anie_1981, było zakładane na adres email, który już nie istnieje, bo go skasowałam. Także to nie jest kwestia znajomości hasła, tylko tego, że przez bardzo rzadkie logowanie się, moje konto EA się zrobiło nieaktywne. Hasło to ja znam, ale co z tego, jak nie działa, skoro zawiesili mi konto EA. Jeśli bym nawet chciała zresetować hasło, to i tak guzik by to dało, bo tamten email nie istnieje.

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 2228
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » czwartek 02 mar 2023, 01:57

@@anie_1981

Adres mailowy jest duzo wazniejszy od hasła. Jesli sie traci adres mailowym z którym konto było związane to traci sie grę. Adres mailowy zastępuje dowód osobisty w kontaktach z EA.
Nie logowałaś sie na te konto długo , a jeśli sie dlugo na konto nie loguje to ona wygasa, ale nie na amen! Jest wymóg abyś na takie wygaszone konto zalogowała się adresem mailowym a nie nickiem i uzyła nowego hasła.. I tu lezysz, bo zmienianie hasła musi sie odbyc za posrednictwem adresu mailowego do ktorego konto jest przypisane, a ktory to adres mailowy skasowałaś.
Oczywiscie ze mozna błagac EA aby ci te konto na Origin , ktore na pewno gdzieś wygaszone istnieje przylaczyli ci do innego adresu mailowego takiego jakie stworzysz na te okazje, ale musisz miec dowody na to ze to konto nalezalo do ciebie - faktury za gry, kody do tych gier i tak dalej, a obawiam sie ze tego nie masz.

Byłam w tej samej sytuacji - stracilam beztrosko konto mailowe na gmailu, bo wymieniajac komputer nie zapisalam sobie hasła do niego.
Na szczescie miałam kody do kilku gier i po 5 miesiacąch korespondencji z EA przylaczyli mi te utracone konto do innego maila. No, a ten nowy adres maila zabezpieczyłam "pancernie" przez dwa inne jescze adresy mailowe i strzege jak skarbu. a hasla do wszystkich tych kont leza u mojej corki w sejfie :D
Nauczyłam się bolesnie - stracisz adres mailowy -stracisz gre.

Apeluje do wszystkich aby strzegli swoich adresów mailowych jak oka w głowie - stracisz adres mailowy stracisz swoje konto. Malo tego - stracisz konto takze na Steamie i na Amazon jesli tam masz tez zakładane konta dla gier. Do wszystkich tych kont jest tylko jedno wejście - przez twój adres mailowy.
ORIGIN ID Kreatora Hero of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » środa 08 mar 2023, 21:54

Mi kategorycznie odmówili pomocy. Gadałam na chacie. Facet szedł w zaparte, że nie może zmienić adresu email przypisanego do wygaszonego konta. Proponowałam, że dam kody do gier, ale gościu miał to gdzieś. Gdybym nie miała wersji płytowej, bo zgubiłam te płyty, albo zgubiłam, byłabym w dużo gorszej sytuacji. Także temat olewam.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 09 mar 2023, 19:36

Przykro mi Aniu. Tym bardziej, że wiem, że na pewno miałaś tę grę - oryginalną, i z mnóstwem store... Kurcze, że nie da się tego przeskoczyć!

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 2228
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » czwartek 09 mar 2023, 21:12

@anie_1981

Rozmawialam ze specem i jest taka nikła szansa ale jest "cytuję"
jeśli adres został usunięty dawno temu, hosting możliwe że zwolnił adres i można go zarejestrować ponownie
może niech spróbuje jeszcze raz zarejestrować ten sam adres (czytaj stwórz identyczne konto mailowe tam gdzie je miałaś poprzednio - chyba pamietasz jak sie nazywalo i na jakim serwerze je miałas) Jesli ci sie to uda odzyskasz konto EA
ORIGIN ID Kreatora Hero of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » piątek 10 mar 2023, 19:24

Aniu - spróbuj skontaktować się z administratorami WP, ja kiedyś odzyskałam konto. Ale go nie kasowałam - zapomniałam hasło. Ale może jest jakaś szansa na ponowne założenie tego samego.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » sobota 11 mar 2023, 12:25

Dziś na Answers Aniu znalazłam podobny temat - i pracownisa EA (chyba) powiedziała, żeby gracz skontaktował się w tej sprawie - spróbują pomóc https://answers.ea.com/t5/Problemy-tech ... p/12317612

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » sobota 11 mar 2023, 20:35

Czyli to pewnie tak jak w Zusie, co urzędniczka, inne prawo głosi. Ja dostaję ataku szału, jak mam się skontaktować z EA, bo NIE MA bezpośredniego połączenia od razu z czatem czy mailem, tylko trzeba przejść przez milion formularzyków, z pytaniami, które w ogóle nie dotyczą mojej sprawy, i dopiero łaskawie można napisać maila... Szczerze, to nie znam mniej czytelnej, mniej topornej, mniej intuicyjnej i mniej nastawionej pozytywnie do klienta witryny, niż właśnie EA Games. Już prędzej ze wspomnianym Zusem idzie się dogadać. Doczytałam też, że na wersji elektronicznej TS3, czyli tej wersji 1.69, czy tak jakoś, dużo modów nie chce działać. Sama więc już nie wiem, czy chcę walczyć z EA, to nie na moje nerwy. Wywalczę TS3 na koncie, a potem się okaże, że nie mogę mieć ukochanych modów.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » poniedziałek 13 mar 2023, 00:33

To prawda Aniu - sporo modów utknęło na wersji 1.67, ale NRAAS i jego moduły są zrobone pod 1.67 aż do 1.69, więc ogarnęłabyś/

Inna sprawa, że ludzie, którzy mają grę na koncie EA App w obecnej chwili nawet zagrać noie mogą, bo właśnie EA App się wzięła i posypała!
Poznikały graczom zainstalowane dodatki, lub generują się najróżniejsze błędy. Masakra!
Szczęśliwi ci, co mają na płytach :)

Awatar użytkownika
Sławek
Roznosiciel kawy
Posty: 22
Rejestracja: czwartek 10 maja 2018, 19:40

Post autor: Sławek » poniedziałek 13 mar 2023, 13:52

Alu, nie tak do końca są szczęśliwi.

Szczęśliwcami są ci co mają wersję płytową podstawki TS3 wydaną jeszcze przed rokiem 2012 (w tym ja), do instalacji samej gry nie jest potrzebna żadna platforma, tylko wymagany klucz aktywacyjny przy uruchomieniu instalatora gry z płyty - trzeba go tylko wpisać na jego prośbę i nic więcej. No chyba że płyta jest pożarta przez psa (zabawa w aportowanie), ubrudzona, pęknięta, komp nie posiada napędu DVD lub pies zeżarł instrukcje gry z nadrukowanymi kluczami (był taki kiedyś temat na forum :P), no to będzie wtedy problem, płacz i narzekanie.

Problem będą mieć ci, co mają kupioną tak samo wersję płytową, skompilowaną i wydaną już po roku 2012, tutaj przy instalatorze (wcześniej odpalał się Origin), teraz będzie już EA app, wymagane konto/logowanie i zarejestrowanie klucza na stronie thesims3.com (jeżeli ktoś wcześniej tego nie zrobił) - identycznie jak to ma miejsce z grą The Sims 4 + dodatki.

Dodatki na płytach nie muszą być obowiązkowo rejestrowane na koncie, nie istotne kiedy się kupowało - klucze tak samo wystarczy tylko wpisać przy instalowaniu na prośbę instalatora i pociągnie z płyty do samej gry (chyba ze płyty dodatków, także są pożarte przez psa, kolejny problem). Najważniejszym biletem jest sama podstawka gry w zależności kiedy została skompilowana przed czy po 2012 roku.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » poniedziałek 13 mar 2023, 16:15

Słąwku, też nie do końca to się zgadza :) Mam podstawkę kupionę PRZED 2012r., mam zresztą calusieńki zestaw do trójki na płytach, ale niestety - podczas instalacji dostawałam ostatnio szału - dojeżdżałam tylko do któregoś momentu z instalacją, a potem wysiadka!
Dlatego zdecydowałam się na pobranie gry w wersji elektronicznej. Mam akurat wszystkie płyty zarejestrowane na koncie Origina, a teraz EA App - nawet tę nieszczęsną Katy Perry :(

Co do zeżarcia instrukcji też jest ratunek, pod pewnym jednakoż warunkiem. Jeśli się zarejestrowało grę kiedykolwiek na Originie, to na twoim koncie mogłeś przeczytać info o każdym posiadanym dodatku łącznie z kodem płyty.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 mar 2023, 13:02 przez Alibali, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sławek
Roznosiciel kawy
Posty: 22
Rejestracja: czwartek 10 maja 2018, 19:40

Post autor: Sławek » poniedziałek 13 mar 2023, 17:22

Alu, jeżeli ci wysiadała, to miałaś jakiś błąd związany po prostu z płytą - była uszkodzona.

Jeszcze przed świętami w zeszłym roku zrobiłem test z ciekawości i nudów, czy faktycznie trójka tak pieprzy się pod tą 10-tką, nic z tego wszystko się zainstalowało bez żadnego problemu z płyt (no trochę to trwało, wszystkie dodatki instalowałem z płyt), a z uruchomieniem również zero problemów, jedynie się patch przyplątał w launcherze 1.69 i to było wszystko. Jeszcze na Originie wtedy siedziałem i nie był w ogóle potrzebny do gry ani do uruchomienia lub aktualizacji, nawet dodam więcej - Połączenie z siecią nie jest w ogóle potrzebne. Jedynie w napędzie musiała być płyta ze skokiem w przyszłość - gra się pluła o nią przy odpalaniu i hulała.

Rejestracja kluczy była tylko potrzebna, do używania funkcji socjalnych w grze po zalogowaniu się w samej grze, tj. simport, wysyłanie wspomnień z gry ma tablicę etc.
Też nie potrzebna jest platforma Origin/EA app do tego, ale przy tym, połączenie z siecią już jest potrzebne do używania tych w/w funkcji.

Co do pakietu Kate Perry - Cukierki, cukiereczki :P też ciekawe, nie można tego już kupić w sklepie EA jako cyfrówka, wycofano ją kilka lat temu, jedynie szczęśliwiec, może gdzieś dostanie w sklepie stacjonarnym na krążku..

A co do pożarcia kodu przez czworonogów, to chodzi o to, że nie każdy wie gdzie tego później szukać to raz, a dwa nie każdy zdążył zarejestrować zeżarte klucze na koncie i wtedy jest płacz..

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3338
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 14 mar 2023, 13:13

Płyty wgrywały się Sławku ale jakieś fragmenty były pomijane (być może płyty przez tyle lat używane uległy zniszczeniu. Wiele razy bowiem przeinstalowywałam trójkę - a to padła, a to kompa zmieniałam, a to system operacyjny inny etc). Gdy gra się wgrywa - ale bez niektórych fragmentów - które potem coraz bardziej się mnożą, i w efekcje brakuje sporo tych fragmentów i gra się wykrzacza. Najbardziej zużytą płytą jest oczywiście Skok, ale też znalazłam sposób - gram z modem nocd (trzeba wyciągnąć na puplit ikonę pliku exe z tego dodatku SwP tworząc skrót. Mając ten mod nie musisz używać płyty.

Nie działa to oczywiście do wersji cyfrowej.


Czekam na dzisiejszą aktualizację - mam nadzieję, że naprawią ten cholerny EA App. Ale w dziale technicznym umieszczono info o wymaganiach jakich EA App żąda - niestety - jest dla winkows 10 wzwyż. Mimo zapewnień, że zadziała na starszych systemach operacyjnych.
Dlaczego w takim razie zmusili ludzi do przejścia na EA App uniemożliwjając dalszą grę na platformie Origin?


https://answers.ea.com/t5/Problemy-tech ... /true#M104

Awatar użytkownika
anie_1981
Asystent
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 10 lut 2022, 23:59

Post autor: anie_1981 » sobota 25 mar 2023, 20:47

Ja mam całą serię, chyba tylko poza tą z Katy Perry, bo jak zobaczyłam zwiastun, prawie puściłam pawia na klawiaturę od tych kolorków. Wszystko na płytach fizycznych. Mam też obrazy tych płyt, zrobione programem Alcohol120%. W tamtych czasach było modne zabezpieczenie przed kopiowaniem, polegało to na tym, że płyty kopie wypalały się z błędami. Obrazy płyt, jako pliki tak samo źle się wypalały. Dlatego wrzuciłam to na dysk zewnętrzny. Można było wypalić obrazy płyt, ale spakowane , np WinRar'em. Ale to oczywiście mijało się z celem. Najbardziej to jednak irytuje instalowanie każdej płyty osobno, wpisywanie kodów, i podawanie ścieżki, gdzie chcemy by to się zainstalowało. I tak z obrazów jest mega szybko w porównaniu z fizycznymi płytami. Jak już gdzieś pisałam, moje oryginalne płyty fizyczne, widziały napęd tylko raz, gdy robiłam kopię. Robienie kopii płyt wydłuża życie oryginałom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „The Sims 3”