Problem z załadowaniem się portalu

Pytania i ciekawostki z gry The Sims 3
C0rii
Roznosiciel kawy
Posty: 1
Rejestracja: czwartek 07 paź 2021, 20:14

Problem z załadowaniem się portalu

Post autor: C0rii » czwartek 07 paź 2021, 20:19

Fajnie, że macie forum, na którym chwalicie się swoimi simami, ale z faktu, że szukam pomocy na szybko, a stronka jest nieintuicyjna dla świeżaka, wstawiam to tutaj, bo sama nie wiem gdzie i jak. A więc:

Mam problem z TS3. Kiedy wysyłam simów do Oasis Landing wszystko ładnie się wczytuje. Pokazuje się widok miasta z lotu ptaka, potem jest zoom na portal, ale ten jest wyłączony, nikt z niego nie wychodzi, na pasku rodziny nikogo nie ma, a sim, którym steruję nie wyświetla się w kokpicie. Jedyne co mogę tam zrobić, to patrzeć na nieaktywny portal, przyspieszać czas i sobie tak patrzeć. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje? Mam wszystkie dodatki, nie korzystam z modów a coś takiego dzieje się pierwszy raz :/

Edit: wydzieliłam temat i przeniosłam do odpowiedniego wątku. M.

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 1816
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » piątek 08 paź 2021, 04:51

@C0rii Niestety sim sie zawiesza czasem w podrózy - znany problem w TS3
jedyny znany mis sposob to niestety własnie korzystanie z modów a dokladnie z modu MC Twallana, ktorym mozna zresetować portal czyli miejsce lądowania sima. Mnie jednak zawieszal sie dopiero w en sposob (wcinalo go po drodze) kiedy sim wracał juz z podrozy do domu, Resetowanie rodzinnej parceli czyli miejsca docelowego sima przysyłało mi go pod chate. Wprawdzie w stanie opłaanym ale jednak wracał.
Jak nie uzywasz modow to jedyne co mogę doradzić to wywalenie z wyposazenia sima co sie da, Moze jednak @Alibali zna lepszy sposob, bo ja jednak juz newiele pamietam z Trójki a ona wciaż w nią gra,
ORIGIN ID Kreatora Champion of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2043
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » piątek 08 paź 2021, 19:18

Jedyny sposób to właśnie taki - zresetowanie Sima za pomocą NRAAS... Strona Twallana już nie istnieje, ale w necie nic nie ginie, a zwłaszcza modyfikacje tak ważne jak te twallanowskie.
Masz tu link i pobierz sobie https://www.nraas.net/community/home

- przede wszystkim musisz mieć mod główny master controller i dopiero do niego montujesz jego podmoduły. W praktyce - wkładasz te wszystkie rozpakowane pliki do folderu, który sama sobie zrobisz ( ja mam o nazwie NRAAS) w folderze MODS/PACKAGES
drzewko będzie wyglądało tak C:/Dokumenty/EA/TS3/Mods/Packages/NRAAS
W NRAAS musisz mieć ten master controller i master controller cheats. Dobrze jest też pobrać pliczek o nazwie NRAAS master conroller POP-UP menu style - a to po to by nie mieć poleceń w formie listy tylko w tradycyjnym menu kołowym.
Bardzo ważnym podmodułem jest Overwatch oraz ErrorTrap i DebugEnabler. Error trap i Overwatch wyłapują wszystkie błędy jakie generują się podczas gry. A że generują się to pewnie już sama wiesz. Im dłużej gra się danym zapisem, tym jest ich więcej. Overvatch i Debug Enabler też mają dodatkowe pliki w postaci popupów - ale nic się nie stanie jeśli ich nie zainstalujesz - po prostu ich menu poleceń będzie wyświetlane w postaci listy.

Trzeba też co piąte szóste zapisanie gry zapisać grę poleceniem zapisz jako i dać dla ułatwienia numer porządkowy. Jeśli grasz w okolicy Sunset Valley i stamtąd podróżujesz do Przyszłości, to co jakiś czas zapisuj Sunset Valley1, potem Sunset Valley2 potem Sunset Valley3 itd. Po wyjściu z gry wchodź do folderu saves i wywalaj stamtąd te wcześniejsze zapisy konkretnej lokacji i zostawiaj tylko ten ostatni. Pamiętaj też o tworzeniu backupu do każdego zapisu. Po pewnym czasie gdy dojdziesz do Sunset Valley9 - możesz wrócić do początku, czyli zapisać jako Sunset Valley1

Jak się tworzy backup - to jest bardzo proste.
Gdy zapiszesz grę za pomocą zapisz jako - przykładowo Sunset Valley3, to za minutę - dwie - znów zapisujesz, ale już nie zapisz jako, tylko zapisz. Gra wtedy utworzy backup. Jeśli coś się skiepści w grze - ten backup będzie ci bardzo potrzebny. Wchodzisz wtedy do folderu saves, wyjmujesz zepsuty zapis (trzymajmy się tego Sunset Valley3 - w folderze saves jego pełna nazwa to Sunset Valley3.sims3 ) - wyjmujesz z gry (wyłączonej!) na pulpit , i wracasz znów do folderu saves. W tym folderze zauważysz jeszcze jeden folder Sunset.Valley3.sims3 z końcówką backup, czyli Sunset Valley3.sims3.backup. Wtedy zmieniasz mu nazwę na taką, jaką ma ten wyjęty na pulpit. W praktyce po prostu odcinasz to słowo backup. Zwróć uwagę by nie pozostał żaden zbędny znak, np kropka która jest przed wyrazem backup, czy jakaś inna pomylona literka. Nazwa musi być dokładnie taka sama. Uruchamiasz grę, i wchodzisz do granej ostatnio okolicy i widzisz, że jesteś w tym zapisie dokładnie w miejscu, gdzie grę zapisywałaś jako Sunset Valley3 ! I masz grę nie skopaną - uratowaną. Wtedy możesz ten plik z pulpitu usunąć na stałe.
Gra zaczyna też generować błędy, jeśli przerzucasz się z rodziny na rodzinę. Staraj się grać dwoma- trzema NAJWYŻEJ... Nie wyposażaj domów na full wypas - dla swojej własnej przyjemności możesz to zrobić w jednym lub dwóch. Ale im więcej dla oka - tym mniej dla grania - trójka niestety tak ma...
Jeśli coś sobie doinstalowywałaś do gry (tzwz cece), to opróżnij folder downloads (koniecznie!) oraz dc backup, który znajduje się w C/Dokumenty/EA/TS3 - zawartość dc.backup jest istotna tylko wtedy, gdy coś wysyłasz na giełdę wymiany na starym forum. A że tamto forum praktycznie już umarło, to pewnie nic nie wysyłasz... Wszystko co instalujesz do gry dodatkowo za pomocą launchera - czyli ze sklepu store czy innych stron produkujących obiekty do gry - np TSR czy Mod The Sims (w formacie sims.pack) instaluje się tak naprawdę w trzech miejscach - w folderze downloads, w folderze dc.backup oraz w folderze dc.cache. To są dokładnie te same obiekty - tylko w downloads w postaci archiwów (jeszcze spakowane) a pozostałych folderach w formacie natywnym dla gry (czyli w postaci długich rzędów literek i cyfr). Dodatkowo - w dc cache jest kompresowane w wielkie bloki po ok 200mb każdy. Usunięcie zawartości z folderu dc backup i downloads jest więc wręcz zbawienne dla gdy, która ledwie zipie, jeśli nigdy tego wcześniej nie usuwałaś. NIE WOLNO niczego usuwać z folderu dc.cache! (wtedy znknie bezpowrotnie wszystko, co sobie doinstalowałaś).
Być może właśnie z powodu zbytniego obciążenia RAM-u gra nie może ci uruchomić tego portalu. Spróbuj więc najpierw oczyścić grę (jeśli masz zapełnione foldery o których wyżej wspominałam). Dopiero w następnej kolejności zainstaluj NRAAS.

Odznacz też w grze zapisywanie wspomnień, bo to powoduje, że sejwy zwiększają bardzo szybko swoją objętość. Opróżniaj co jakiś czas folder ze zrzutami z gry - zachowaj sobie fotki najfajniejsze, ale nie w tej lokalizacji co folder Saves czyMods - przenoś je np na pendriva lub zgrywaj na płytę co jakiś czas.

W czwórce mamy MC Command CENTER bardzo podobne narzędzie do NRAAS , którego twórcą jest równie utalentowany moder co Twallan - niejaki Deaderpool. I bez tego modu większość graczy już nie wyobraża sobie gry. Więc nie obawiaj się, że master controller od twallana coś ci zniszczy. Ponieważ gra już nie jest od dawna aktualizowana, to i modów nie trzeba ciągle wymieniać na nowe, i nie ma obawy, że zainstalujesz przez pomyłkę nieaktualne - przynajmniej taki plus :)

Jest jeszcze sporo innych podmodułów NRAAS-a, ale nie będę ci teraz w głowie mieszać. Aby naprawić grę potrzebne będą tylko te, które wymieniłam.
Jak uruchamiamy tego moda? Klikamy w trybie życia (na pauzie) na Sima i szukamy w menu, które się wyświetli zakładkę NRAAS. Klikamy w tę zakładkę i szukamy, czego potrzebujemy :) Zanim się nauczysz posługiwać tym narzędziem - też trochę czasu upłynie :) W razie czego pisz tutaj - postaram się pomóc.
Ostatnio zmieniony piątek 08 paź 2021, 19:35 przez Alibali, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2043
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » piątek 08 paź 2021, 19:31

Ważne, gdy będziesz instalować jakieś cc czy tego moda - w folderze Mods powinien znajdować się plik o nazwie resource.cfg Nie wkładaj go głębiej - do folderu Packkages - tylko do Mods. I musisz zezwolić grze na uruchomienie gry z zawartością niestandardową (zaznacza się w launcherze specjalne polecenia w opcjach gry).

ODPOWIEDZ

Wróć do „The Sims 3”